YOUTUBE FB

Eikö paino tipu? Aivosumua? Väsyttääkö? Kilpirauhasen vajaatoiminta?

Tuhannet suomalaiset kamppailevat ylipainonsa kanssa ja asettavat tavoitteita kesäkuntoon saamiseksi. Miksi huippuohjeista, tiukasta ruokavalio-ohjeistuksesta huolimatta osalla paino ei tipu? Aivosumu ja väsymys hidastuttaa menoa. Onko syy asenteessa? Useimmilla syy on yksinkertainen: kilpirauhasen vajaatoiminta.

Lihavuuden ja ylipainon karistamisesta tiedämme tänä päivänä paljon. Aiemmin vallalla ollut ns. ”puhdas” kaloriajattelu, syö vähemmän, kuluta enemmän on tarkentumassa.

Markkinoilla on saatavilla laadukkaita kirjoja mm. hormoniaineenvaihdunnasta esim. Kaisa Jaakkolan kirjojen kautta. Painon tiputtaminen on yleensä kohtuullisen helppoa, mutta kuinka tehdä se terveellisesti ilman, että tulevaisuudessa altistaa kehonsa monille eri sairauksille onkin toinen kysymys.

Miksi paino ei tipu?

Klinikallamme kohtaamme päivittäin monisairaita asiakkaita. Osa heistä on myös hyvin ylipainoisia. Lähes 100 % heistä on yrittänyt tiputtaa painoaan useita kertoja. Vain aniharvan asiakkaan kohdalla on lähestymistapa ollut kokonaisvaltainen.

On mahtavaa, että mediassa on rohkaisevia ja motivoivia ohjelmia huippuvalmentajien innoittamina esim. Jutta ja puolen vuoden superdieetti. Usein haasteet ilmenevätkin ns. kuurin tai dieetin jälkeen.

Onko elimistö herkistynyt dieetin aikana siten, ettei jatkossa mm. väsymyksen, hidastuneen perusaineenvaihdunnan, lisämunuaisen uupumisen, aivosumun tai lisääntyneen kehon kudoshappamuuden vuoksi ole helppoa tai mahdollista jatkaa enää tavoitteellista kehon kiinteyttämistä? Mistä tietää, että kehoa kiinteyttävä ohjeistus on oikea?

Yksinkertaisesti olotila on energinen, nukut paremmin, mielesi on rauhallinen, keho kiinteytyy tasaisesti, jaksat treenata, makean ja roskaruoan himo katoaa, ihosi kaunistuu, voit kaikenkaikkiaan paremmin. Osittain, mutta vain osittain, pelkkä painon putoaminen on yksilöllistä.

Miksi paino joillakin ei tipu? Useimmat asiakkaat eivät yksinkertaisesti ole noudattaneet annettuja ohjeita. Mikä siis on vikana, jos käytössäsi on huippuvalmentaja ja noudatat pilkun tarkasti ruokavaliota, harjoittelet kellontarkasti liikuntaohjelmaasi, et hillu vaan lepäät kunnolla ja keskityt täysin annettuihin ohjeisiin?

Kilpirauhasen toimintahäiriö usein taustalla

Useimmilta asiakkailla yleensä löytyy jokin kilpirauhasen toimintahäiriö. Tyypillinen häiriö, kilpirauhasen vajaatoiminta on erittäin yleinen, niin ylipainoisten, kuin fyysisesti hyvässä kunnossa olevien keskuudessa. Sýyt kilpirauhasen vajaatoimintaan ovat monisyiset, mutta tärkeimmät ovat perimä ja ruokavalio.

Moni suomalainen ylipainoinen jättäisi dieetillään aamupuuron ja ruisleivän ottamatta, jos tietäisi suomalaisten viljojen provosoivan kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittymistä. Samoin kaikki soijavalmisteet soijalesitiiniä lukuunottamatta provosoivat kilpirauhasen toimintahäiriöille. Kun samanaikaisesti noudatetaan vähärasvaista ruokavaliota ja käytetään margariineja, aikaansaadaan kilpirauhasen toiminnalle tärkeiden A- ja D-vitamiinin puutos.

Voi on paras seleenin sekä hyvä A-vitamiinin lähde. Voin käyttö suojaa kilpirauhasta, ylintä rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavaa rauhasta. Voiko siis olla niin, että voi ei olekaan pelkkää kaloreita?Kyllä, voi on yksi parhaita rasvoja painon pudotuksen kannalta. Joka toista väittää ei tiedä mistä puhuu.

Voi, neitsytoliiviöljy ja neitsytkookosöljy perusrasvat

Sosiaalisen median myötä kaikki tieto on yhä nopeammin ja laajemmin kaikkien saatavilla. Siitä huolimatta on harmillista, surullistakin havaita edelleen ilmenevä rasvoihin liittyvä tietämättömyys.

Rasvoja tulee käyttää monipuolisesti: suosittelen kaikille voita, neitsytoliiviöljyä ja neitsytkookosöljyä perusrasvoiksi. On tärkeää ymmärtää, että rasvat ovat yksi tärkeä tekijä kylläisyyden aikaansaamiseksi. Makean himo on rasvan puutetta.

Kehotan kaikkia painonsa kanssa kamppailevia selvittämään itseltään kilpirauhasarvot. Se ei ole autuaaksi tekevä avain kiinteään kehoon, mutta merkittävä ja selventävä pohjatieto terveelliselle, tehokkaalle ja pysyvälle kiinteytymiselle sekä energiselle keholle.

Olemme todellakin sitä, mitä syömme tai jopa syömme sitä, mitä olemme.

Jani Somppi
Liikuntafysiologi, LitM, LO
Osteopaatti D.O.


Radio Pori 2.10.2014

Aallon harjalla – Asiaa terveydestä ohjelmassa aiheena oli kiistelty kilpirauhanen. T3-hormonin käyttö jakaa lääkärikuntaa ja Valvira on ottanut asiaan kielteisen kannan. Asiantuntijana Suomen Terveysjärjestön kanssa yhteistyössä toteutettavassa ohjelmassa on yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan.


TIME-lehti: Rasvasota on voitettu, syö voita!

timeeatbutter

TIME-lehden artikkelin mukaan vanha rasvateoria on osoittautunut  lopullisesti vääräksi. Jokaisen tulisi turvata päivittäin riittävä rasvan ja  kolesterolin saanti välttääkseen kehoa näivettymästä.

Tiedämme aukottomasti,  että liian alhaiset kolesterolitasot heikentävät  terveyttäsi.

Parantavat rasvat

Monipuolinen luonnollisten rasvojen nauttiminen edistää sydänterveyttä. Kalanrasvat ovat tärkein sydämen terveyttä edistävä rasva. Koska vain harva suomalainen syö rasvaista kalaa riittävästi, on helpoin ja turvallisin tapa turvata välttämättömien omega3-rasvahappojen saanti nauttia kalaöljyä.

On tärkeää ymmärtää myös, että luonnolliset rasvat kuten neitsytoliiviöljy aterian yhteydessä tasapainottavat, hillitsevät, maltillistavat verensokerin nousuja. Tällä on suora positiivinen vaikutus mm. insuliinin hallintaan sekä sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan. Voi on tärkein seleenin lähde ja vastaavasti seleeni yksi tärkeimpiä mineraaleja sydämen toiminnalle.

Mikä on kolesterolin ja sydänterveyden yhteys?

Yleisesti vallalla oleva ajatus on, että ”rasva ja kolesteroli tukkivat verisuonen aiheuttaen sydäninfarktin” on jo pitkään tiedetty vääräksi tulkinnaksi. Hiljattain myös TIME-lehdessä otettiin asiaan kantaa. Kuinka moni terveyskeskuslääkäri tietää ja haluaa ymmärtää tämän? USA:ssa kolesterolilääkepurkissa ei saa olla enää tekstiä, että lääke ehkäisisi sydäntautia.

Sydän- ja verisuonikirurgit tietävät ns. ateroomaplakin olevan pitkälti kalkkia eikä kolesterolia. Miksi kalsium sitten kertyy verisuoniin? Kalsiumin aineenvaihduntaa säätelee pitkälti kilpirauhanen. Kilpirauhasen toimintahäiriöissä sekä elimistön alhaisen D-vitamiinipitoisuuden aikana kalsium ei imeydy luustoon.

Viljatuotteet sekä vähärasvainen ruokavalio ja rasvattomat maitotaloustuotteet ovat yksi tekijä kilpirauhasen toimintahäiriöissä. Klinikkamme asiakkaiden D-vitamiinipitoisuutta selvitettäessä yli 90 % kärsii D-vitamiinin puutteesta. Miksi? Useimmat heistä ovat käyttäneet erilaisia ”kolesterolin alentajia, kuten statiineja ja margariineja”, mitkä aiheuttavat D- ja A-vitamiinin puutoksen elimistössä. Sydämen terveys ei ole siis kiinni kolesterolista.

Mies: käytä Beceliä, alenna kolesterolia ja samalla sukupuolista kyvykkyyttäsi

Useimmille miehille tärkeä identiteetin ja miehisyyden merkki on normaalierektio. Iän myötä prosentuaalisesti samassa suhteessa heikentyvä erektio heikkenee entisestään kolesterolilääkkeiden ja margariinien käytöllä sekä samanaikaisella nopeasti sokerisoituvien hiilihydraattien käytöllä.

Useimmat miesasiakkaat ovat suorastaan järkyttyneitä, kun he ”sydänterveyttä huomioidessaan” käyttäessään statiineja ja margariineja ym. kolesterolia alentavia terveysruokia ovat tiedostamattaan altistaneet itsensä erektiohäiriöille. 100 % näistä asiakkaista siirtyy välittömästi asian kuullessaan takaisin voin käyttöön ja vaimot … kiittävät. Beceleillä ja Benecoleilla ym. margariineilla rasvataan tämän jälkeen enintään viemäreitä.

Kolesteroli edistää kasvua ja sydämenterveyttä

Aiheuttaisiko äidin rintamaito, joka on tunnetusti hyvin kolesterolipitoista, vauvalle sydänkohtauksen? Missä vaiheessa kasvuikäisen elimistön fysiologia muuttuu siten, että elimistömme luonnollinen ja tärkeä aine muuttuu sairastuttavaksi? Sydän rakastaa rasvaa. On käsittämätöntä, että tänä päivänä kaiken tiedon ollessa kaikkien ja lääkäreidenkin saatavilla, lääkkeelliset hoitokäytännöt muuttuvat niin hitaasti.

Potilasesimerkki, Erkki 65 v (nimi muutettu)

”Asiakkaan kolesteroli arvot olivat 6,8 ja hänelle määrättiin kolesterolilääkitys 10 v sitten. Erkiltä ei kyselty mitään hänen ruokavaliostaan, elintavoistaan eikä kolesteroliarvoja käyty tarkemmin läpi. Asiakkaan HDL oli melkein 2,8, TG 0,7 ja LDL 3,3. Arvot olivat suorastaan loistavat. Erkki jatkoi normaalisti eteenpäin, söi paljon leipää, käytti margariinia, valkoista sokeria, rasvatonta maitoa ja suosi yleisesti vähärasvaista, hiilihydraattipainotteista ruokavaliota. Erkki sai sydäninfarktin 1.7.2012.

Hoitavien lääkärien ohje oli, että kolesterolilääkitys oli liian pieni, joten se tulisi nyt tuplata. Lisäksi päälle laitettiin verenpaine- ja veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys. Jalkasärkyihin määrättiin lihasrelaksanttia Sirdaludia (kolmiolääke).

Erkki hakeutui vaimonsa kehotuksesta vastaanotollemme. Verikoetuloksissa todettiin mm. korkeat homokysteiinitasot sekä hyvin alhaiset D- ja A-vitamiini- sekä seleenitasot. Lisäksi Erkillä todettiin aiemmin diagnosoimaton subkliininen eli lievä, hoitoa vaativa kilpirauhasen vajaatoiminta. Näitä sydämen terveydelle merkittäviä arvoja ja asioita ei aiemmin ollut tutkittu missään vaiheessa kolesterolilääkityksen ollessa päällä.

Muutaman kuukauden hiilihydraattitietoisen, luonnollisilla rasvoilla tasapainotetun ruokavalion sekä kohdennettujen ravintolisien myötä Erkin vointi alkoi kohentua. 10 vuoteen 3 lääkkeetöntä kuukautta uusien ravinto-ohjeiden myötä kohensivat niin psyykkistä kuin fyysistäkin kuntoa. Makuukammari aktivoitui uudelleen 8 vuoden tauon jälkeen. Hymyn määrää ei voi kuvailla. Tällä hetkellä Erkki voi hyvin. Hän ei nauti viljoja laisinkaan, liikkuu säännöllisesti, veriarvot ovat kunnossa ja vyötärö on pienentynyt 120 cm:stä 97 cm:iin. Kuluja Erkille aiheutui eniten vaatekaapin uusimisesta.”

Tämä potilasesimerkki on jaettu tässä blogissa asiakkaan pyynnöstä, ”kohtalotovereita auttamaan” Erkin sanoja lainatakseni.

Kysynkin loppuun liikuntafysiologina avoimesti, milloin suomalaiset ravitsemusterapeutit ja lääkärit, THL mukaan lukien alkavat ajatella omilla aivoillaan? Tietoa on kaikkien saatavilla.

Kuinka paljon yhteiskunta säästäisi, jos yksioikoisen lääkkeiden määräämisen sekä keinotekoisen kolesteroliarvojen laskemisen sijaan avoimesti potilaille annettaisiin toimivia, luonnollisia ruokavalio-ohjeita? Se todella olisi terveyskeskusten nimenmukaista terveydenhoitoa. Tällä hetkellä tätä tietoa välittävät vain valistuneet Funktionaalisen lääketieteen asiantuntijat.

Jani Somppi
Liikuntafysiologi, LitM, LO
Osteopaatti D.O.
Fispen ry:n jäsen


Akuutti: Haastattelussa yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi

Akuutti 12.5.14 Onko vehnä terveydelle vaarallista? Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin haastattelu.

– Ei pelkästään vehnä vaan kaikki nopeat hiilihydraatit sekä myös muut gluteenia sisältävät viljat kuten ruis ja ohra, vastaa vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta puhuva yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

Davis pitää vehnää syynä lihavuuteen, mutta myös moniin suomalaistenkin kansansairauksiin kuten aikuisiän diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Gluteenipitoiset viljat kuten vehnä ja ruis muuttuvat suolistossa sokeriksi ja sokeri taas nostaa veren sokeriarvoja ja elimistön insuliinitasoja. Jatkuvasti korkea insuliinitaso elimistössä puolestaan aiheuttaa kroonista tulehdusta, jolla on yhteys moniin sairauksiin kuten esimerkiksi Alzheimerin tautiin, lääkäri Taija Somppi vastaa.

Katso ja lue lisää.

Haastattelu saatavilla myös YLE Areenasta.