Lääkkeettömät keinot jaksamisen tueksi

Parantavat hormonit -kirja

Pimeä vuodenaika haastaa jaksamisemme. Moni suomalainen suorastaan uupuu ja masentuu valon vähentyessä. Seuraavaan kesään ja aurinkoon on pitkä matka. Jaksamisemme sekä hyvän mielenterveyden yksi tärkeimmistä peruasioista on tasapainoinen hormonitoiminta. Hormonimme säätelevät pitkälti jaksamista valveillaolon aikana, nukkumista ja palautumista.

Jos laajemmin tiedettäisiin ja ymmärrettäisiin hormonaalisten epätasapainotilojen vaikutukset erilaisiin oirekuvastoihin, kuten kipuun, uupumukseen, masennukseen ja keskittymishaasteisiin hormonitasoja mittautettaisiin enemmän. Tiedätkö sinä hormonitasosi? Yleisesti vallalla on nimittäin ollut ja on edelleenkin ajatus, että uupunut, voimaton ja aloitekyvytön ihminen on masentunut. Oletko sinä?

Alavireisyydestä, aloitekyvyttömyydestä, väsymyksestä ja epämääräisistä kivuista kärsiviä potilaita hoidetaan hyvin usein masennuslääkkeillä, myös silloin kun niistä ei saada riittävää vastetta. Kehon fyysinen epätasapainotila saattaa vain syventyä, jos potilaalle määrätään lääkkeitä ilman, että tutkittaisiin kyseiseen tilanteeseen johtaneita tosiasiallisia taustalla olevia syitä. Turhan lääkityksen myötä hitaasta saattaa tulla entistä hitaampi, mikään ei sytytä, mikään ei tunnu miltään, ei ole masennusta, mutta ei juuri muitakaan tunteita. Ollaan turtana valveilla, kuin unessa, mutta silmät auki. Asia on merkityksellinen, sillä Suomessa on 400 000 masennuslääkkeen käyttäjää. Pimeänä vuodenaikana monen oireet korostuvat.

Mikä siis avuksi?

Potilaan kieltäytyessä masennuslääkityksestä jää hän hyvin usein täysin oman onnensa nojaan. Jaksamisen tueksi on olemassa hyviä, turvallisia ja vaikuttavia lääkkeettömiä keinoja, mutta valitettavasti tämän päivän Suomessa niitä ei vielä oikein osata suositella.

Kokonaisuudessan koko Lääkkeetön hoito -termi on vasta tulossa Suomeen ja keväällä 2019 käytiinkin vilkasta keskustelua lääkäri Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjasta. Uusin kirjamme Parantavat Hormonit ottaa asiaan seikkaperäisesti kantaa.

Tiesitkö, että Euroopan unionin tasolla on asiaan otettu kantaa jo vuosia sitten siten, että EU:n jäsenvaltioiden tulisi omaksua kokonaisvaltainen lähestymistapa kansanterveyteen, joka huomioi myös lääkkeettömän hoidon mahdollisuuden ihmisten hoitamisessa. Siis mitä? Euroopan unionin komission ehdotuksesta on nimittäin tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 23.10.2007 (N:o 1350/2007/EY), jonka 24 kohdan mukaan: ”Ohjelmassa olisi tunnustettava, miten tärkeää on omaksua kokonaisvaltainen lähestymistapa kansanterveyteen, ja sen mukaisissa toimissa olisi otettava tarvittaessa huomioon täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede, jos sen tehokkuudesta on olemassa tieteellistä tai kliinistä näyttöä.

Mikäli henkilöllä on jokin lääkehoito, voidaan siihen ottaa rinnalle myös lääkkeetön hoito, jota voidaan kutsua myös rinnakkaishoidoksi. EU:n päätöksen mukainen täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede tulee ottaa tarvittaessa käyttöön, jos sen tehokkuudesta on olemassa tieteellistä tai kliinistä näyttöä. EU:n päätöksessä on huomioitavaa, että lauseessa on sana tai, eli täydentävien ja vaihtoehtoisten lääketieteen menetelmistä ei välttämättä tarvitse olla tieteellistä tutkimusnäyttöä, vaan niiden sallittavuuteen riittää myös kliininen näyttö eli kokemusperäinen näyttö hoidon vaikuttavuudesta. Monesta hoitomuodosta, kuten kalevalaisesta jäsenkorjauksesta tai osteopatiasta on vuosikymmenien, jopa yli sadan vuoden kokemusperäistä näyttöä, kiinalaisesta lääketieteestä puolestaan tuhansien vuosien kokemusperäistä näyttöä jo ennen varsinaista tieteellistä näyttöä.

Näin ollen, jos lääkäri tai terapeutti pystyy osoittamaan, että hoidosta on ollut hyötyä potilaalle ja hoito on ollut vaikuttavaa eli on pystytty osoittamaan ero ennen hoitoa tai hoitojaksoa ja niiden jälkeen, on se riittävä kliininen eli kokemuksellinen näyttö hoidon tehokkuudesta. Tämän asian tiedottamiseksi on tehtävä Suomessa vielä paljon työtä ja
asenteiden muokkausta. Tieto asiasta lisää ymmärrystä. Suomen tulee siis noudattaa EU:n päätöstä kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän synkronisoimiseksi.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Se tarkoittaa sitä, että pelkän lääkkeellisen eli masennuslääkityksen sijaan väsymystä, uupumusta ja masennusta voidaan hoitaa samanaikaisesti rinnakkaishoitona tai jopa pelkästäänkin lääkkeettömästi. Vain harva potilas tietää oikeuksiaan. Potilas voi aina kieltäytyä tarjotusta hoidosta, on se sitten lääkkeellistä tai lääkkeetöntä. Hoitava taho on velvollinen tarjoamaan aina toisenkin hoitovaihtoehdon. Ja ellei pysty, niin ohjaamaan eteenpäin. Ihanne tulevaisuudessa olisi, että nykyisissä terveyskeskuksissa olisi sekä lääkkeellisen että lääkkeettömän hoidon asiantuntijoita, jotka tiiminä, kokonaisvaltaisesti hoitaisivat potilasta tavoitteena terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, toipumisen nopeuttaminen pelkän oireiden lääkitsemisen sijaan. Siihen voi tosin vielä mennä hiukan aikaa. Sitä odotellessa jaamme tässä muutamia vinkkejä sinulle väsynyt, uupunut tai muuten vaan elämääsi tympääntynyt.

Vinkkejä jaksamisen tueksi

  • Syö riittävästi rasvaa! Älä ole kitudieetillä talvella. Hormonitoimintasi ja aineenvaihduntasi tarvitsee rasvaa. Siis rasvaa, ei sokeria. Pelkkä vegaaniruokavalio on “ihan ok” (kesällä, hetken), mutta kanamunaa, kalaa ja riistaa sisältävällä voit yleisesti ja hormonaalisesti paremmin. Muista myös maksaruoat! Käytä päivittäin voita sekä öljyjä, kuten avokado-, kookos ja oliiviöljyä. Suosi täysrasvaisia maitotaloustuotteita ja –juustoja.
  • Nuku riittävästi! Älä hillu iltaisin, vaan käy maate. Kyllä se some odottaa sinua aamullakin, vaikket ennen nukahtamista tykkäisikään kaikkien ystäviesi fb päivityksistä. Lepää illalla, rauhoitu. Sytytä kynttilä. Istu hiljaa hämärässä. Läsnäolo on voimaannuttavaa.
  • Hapeta kehoasi! Istu vähemmän sisällä ja kävele enemmän ulkona. Kehosi kiittää. Ulkoilu on parasta, mitä voit kehollesi tarjota. Älä suotta matkaa autolla huonoon sisäilmaan kuntosalille. Kävele, hyppele, liiku ulkona, hakkaa halkoja, kolaa lunta, touhua, siitä tulee hyvä olo. Halutessasi voit kantaa puolisoasi reppuselässä tai kontata hangessa lasten kanssa. Kokeile.
  • Anna kehollesi hyviä ravinteita! Syö marjoja päivittäin, hedelmiä riittää vähempikin. Vaihda vehnä kasviksiin, älä mussuta pullaa ja suolistosi kiittää.
  • Auta aivojasi ja sydäntäsi voimaan paremmin kalaöljyllä, kalanmaksaöljyllä ja D-vitamiinilla. Käytä näitä päivittäin ja voit paremmin. Jollet muuta käytä, niin ota kalanmaksaöljyä 1 rkl päivässä.
  • Tue stressinsietokykyäsi eli käytä säännöllisesti seleeniä, sinkkiä, jodia, B-vitamiineja sekä ashwagandhaa. Jotkut voimaantuvat lakritsiuutteesta, huomioi silloin verenpaineesi.
  • Naura päivittäin
  • Selvitä laboratoriokokein hormonaalinen tilasi

Lisälukemista: Parantavat Hormonit

Jani Somppi

Liikuntafysiologi LitM, Liikunnanohjaaja LO
Osteopaatti D.O.
Amplia Klinikka