Vahvista immuniteettiasi

Päivä alkaa olla lyhimmillään ja tasainen harmaus tuntuu hallitsevan kaikkialla, myös mielen sopukoissa. Lisähaastetta tähän pimeään vuodenaikaan tuo vallitseva maailmantila, joka on omiaan luomaan pelkotiloja ja ylimääräistä stressiä kehollemme. Kaikkein haitallisinta elimistömme immuniteetille eli vastustuskyvylle on juuri stressi, jonka seurauksena sairastumisriskimme kasvaa. Immuniteetti on monimutkainen kokonaisuus ja sen muodostumiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Onneksi moniin näistä tekijöistä voimme itse vaikuttaa ja sitä kautta vahvistaa immuniteettiamme.

Stressiä on mahdollista vähentää hyvin arkipäiväisillä asioilla kuten huolehtimalla säännöllisistä ja terveellisistä aterioista sekä riittävästä levosta ja kunnollisista yöunista. Erityisen tärkeää on huolehtia suolistomme hyvinvoinnista, sillä suurin osa immuniteetistamme lähtee sieltä. Ruokavalion tulisi koostua puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista ilman turhia lisäaineita. Siihen olisi hyvä sisällyttää runsaasti värikkäitä kasviksia ja marjoja, kalaa, kananmunaa, riistaruokia, neitsytkasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä. Lisäksi monilla yrteillä ja mausteilla (mm. kurkuma, inkivääri, valkosipuli) on immuniteettia tukevia ominaisuuksia, joten niitä kannattaa suosia ruoanlaitossa.

Monet vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat hyvin keskeisesti immuniteettimme toimintaan ja monesti niitä on vaikea saada riittävästi ravinnon kautta. Esimerkiksi D-vitamiinin saanti Suomessa on käytännössä mahdotonta ilman vitamiinilisää. Muita tärkeitä immuniteettiin vaikuttavia vitamiineja ja hivenaineita ovat mm. A-vitamiini, B-ryhmän vitamiineihin kuuluva folaatti, B6-, B12- ja C-vitamiinit sekä rauta, seleeni ja sinkki. Vitamiini- ja hivenainetasoja on mahdollista mitata verikokeilla, joiden avulla oikea ja riittävä annostus voidaan määrittää.

Ruokavalion lisäksi sopiva määrä liikuntaa tukee sekä fyysistä että henkistä terveyttämme. Paras ja tällä hetkellä ehkä turvallisin tapa liikkumiselle on lenkkeily raittiissa ulkoilmassa, jolloin ei tarvitse murehtia riittävistä turvaväleistä. Ulkona luonnossa liikkuessamme kehomme ja mielemme rentoutuvat, jolloin stressitasot laskevat ja sitä kautta immuniteettimme vahvistuu.

Stressitasoja voimme laskea päivittäin myös erilaisilla muutaman minuutin pituisilla hiljentymis- ja hengitysharjoituksilla. Ne toimivat hyvänä apuna oman kehomme kuuntelussa ja rauhoittamisessa kiireisen arjen keskellä. On myös hyvä muistaa, että ruokkimalla positiivista ja iloista mieltä tuemme oman hyvinvointimme lisäksi muidenkin hyvinvointia. Nautitaan siis tästä pimeästä vuodenajasta polttamalla kynttilöitä, iloitsemalla arjen pienistä hetkistä rakkaimpiemme parissa ja muistuttamalla itseämme kaikista hyvistä asioista elämässämme.

 

VASTUSTUSKYKYÄ TUKEVA INKIVÄÄRI-KURKUMATEE                                           

  • 1 tl kurkumaa (miel. luomulaatuista)
  • 1 rkl pilkottua tai raastettua inkivääriä
  • 7,5 dl vettä
  • 1 tl raastettua tai jauhettua kanelia
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl kookosöljyä

Keitä vesi. Kun vesi kiehuu, lisää kurkuma, inkivääri ja kaneli. Anna kiehua n. 30 min. ajan.

Nosta kattila liedeltä ja anna teen hautua kannen alla muutaman minuutin ajan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu ja siivilöi tee. Lopuksi voit sekoittaa teehen vielä 1 tl kookosöljyä ennen nauttimista.

Kurkumalla ja inkiväärillä on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi ne toimivat erinomaisina luonnonaineina mm. flunssaa vastaan. Ne myös edesauttavat ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja lievittävät näin ruoansulatusongelmien oireita. Lisäksi kurkumalla ja inkiväärillä on anti-inflammatorisia eli tulehdusta ehkäiseviä ja sydänterveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Hanna Painokallio

Diplomiravintoterapeutti

Amplia Klinikka