Virpin vinkit pääsiäisen terveellisempään herkutteluun

Pääsiäinen on mukava kevään juhla, jolloin päästään hiljentämään tahtia ja vaihtamaan vapaalle. Pääsiäinen on myös hyvän ruuan aikaa ja vaara herkutteluövereihin kasvaa. Kaupoissa kun on tarjolla toinen toistaan maukkaamman näköisiä suklaamunia ja monen sortin leivonnaisia.

Olen koostanut tähän blogiin sinulle vinkkejä, miten voit välttää juhlapyhien ähkyn ja vatsavaivat ja syödä kuitenkin juhlavasti ja ennen kaikkea terveellisyys huomioiden.

  • Pääsiäisenä saa nautiskella hyvästä ruuasta. Pidä huolta aterioiden koosta ja jätä santsauskierros väliin, jos olosi tuntuu jo kylläiseltä.
  • Pyhäaamuina kun on aikaa valmistaa kunnolla aamiaista, voit pyöräyttää vaikka makoisan brunssin. Pääsiäisaamupäivän brunssille suosittelen munakasta tai keitettyjä kananmunia kasvisten kera (esim. kukkakaali, kurkku, porkkana, varsiselleri, pikkutomaatit) sekä ihanan värikästä vitamiinipommia; marja- tai hedelmäsmoothieta.
  • Aloita juhla-ateriakin tuoreruualla. Tee runsaita salaatteja ja lisää rucolaa antamaan makua tai raasta kuitupitoista punakaalia salaatin joukkoon. Saat näin ihanan värikkään salaatin. Kiehauta lisukkeeksi vihreitä herneitä tai papuja. Salaatinkastikkeeksi yrttistä oliiviöljyä.
  • Uunijuurekset sopivat loistavasti pääruualle sekä liha että kalaruuan kanssa. Pilko porkkanaa, bataattia, punasipulia, lanttua ja palsternakkaa uunivuokaan. Öljytä oliiviöljyllä, lisää suolaa ja mausteita. Kypsennyksen loppuvaiheessa voit lisätä nopeammin kypsyviä erivärisiä paprikan paloja.
  • Lammas sopii loistavasti pääsiäisen aterioille. Se tuo vaihtelevuutta ja juhlavuutta aterioille. Lampaan liha on vähärasvaista ja hyvin sulavaa. Tähän kermainen yrttikastike sopii hyvin lisukkeeksi.
  • Muista syödä pyhinä myös kalaa. Kalan rasvahapot tukevat hyvien rasvojen saantia. Kalaa voit ujuttaa alkupaloiksi, vaikka graavilohirullina tai pyöräyttää isomman kala-aterian pääruuaksi.
  • Suosi tuoreita yrttejä antamaan makua ruokiin.
  • Kahvin siemailun lomassa muista juoda myös vettä. Olisi hyvä juoda pari litraa päivässä huoneenlämmintä vettä. Sen voit maustaa maistuvammaksi sitruunalla ja yrteillä.
  • Jälkkäriksi suosittelen kokeilemaan ihanaa appelsiiniraakakakkua. Ohessa mukana ohje.
  • Ruuansulatusta on tärkeää tukea pääsiäisenäkin. Biottan juuresmehuilla saat hyvää lisäpotkua suoliston toimintaan. Maitohappobakteerit ovat tärkeä tuki suoliston hyvän bakteerikannan tukemiseen. MikroVedan M33+ Mikrobisuusuihke kulkee näppärästi mukana reissussakin.

APPELSIINIRAAKAKAKKU

Pohja:
1dl kookoshiutaleita
1-2 isoa pehmeää taatelia (medjool) tai 3 pienempää pehmeää taatelia (poista kivet ja pilko pieneksi)
1-2 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus muskottipähkinää
1tl vaahterasiirappia

½dl vettä

Täyte:

2,5dl cashewpähkinöitä (liota 4 tuntia tai yön yli, huuhtele ja valuta)

½-1gl vettä

1 appelsiinin raastettu kuori ja hedelmäliha

1dl hunajaa tai muuta makeuttajaa makusi mukaan

½tl jauhettua vaniljaa

¾ -1dl kookosöljyä (sulana)

Koristeluun:

pilkottuja pistaasipähkinöitä, raakakaakaopavun paloja (nibsejä), kookoshiutaleita jne..

Valmista ensin pohja sekoittamalla kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa sekaisin. painele irtopohjaiseen vuokaan ja siirrä sivuun.

Tee sitten täyte sekoittamalla kaikki raaka-aineet täysin tasaiseksi joko tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Mitä tehokkaampi kone, sen sileämpi lopputulos. Kaada vuokaan pohjan päälle ja siirrä pakastimeen jähmettymään. Kakkua kannattaa jäädyttää yön yli. Irrota kakku vuoasta ja anna sulaa rauhassa huoneenlämmössä. Koristele ennen tarjoamista.

Muistathan myös liikkua ja levätä pyhinä. Ihanaa ja kiireetöntä yhdessä oloa pääsiäiseen 😊

terveisin

ravintoterapeutti

Virpi