Onko kesää vielä jäljellä?

Suomen kesä kääntyy elokuussa väistämättä kohti syksyä, vaikka osa positiivisesti ajattelevista elääkin kesätunnelmissa vielä pitkään. Meille täällä pohjolassa asuville kesä ja valo ovat tärkeitä hyvinvoinnillemme. Kaikkien keho ei kuitenkaan reagoi samoin valon lisääntymiseen. Osalla mielenmaisemien haasteet alkavat jo keväällä, eikä kesäkään välttämättä ole ilon ja pirteyden aikaa. Olemme erilaisia. Joidenkin kohdalla syyt alhaiseen vireystasoon, väsymykseen sekä alakuloisuuteen johtuvat hormonitoiminnasta. Melatoniinin muodostus voi olla riittämätöntä tai sen biorytmi epätasapainossa. Toisella syyt löytyvät alentuneesta vitaliteetista, esimerkiksi C- ja B12-vitamiinin ja rautatasojen alhaisuus vaikuttavat meidän kaikkien jaksamiseen. Perusruoka vain aniharvoin riittää pitämään meidät energisenä.

Kesään ja kesälomaan liittyy usein paljon odotuksia. Nyt minä pääsen rentoutumaan, lepäämään ja nauttimaan. Miten nämä asiat toteutuvat käytännössä? Usein käy nimittäin niin, että kun vihdoin päästään kauan odotetulle lomalle ja arjen rytmi muuttuu, helpottuu, rauhoittuu, niin todellinen väsymys paljastaa kasvonsa. Moni jopa tulee hetkellisesti kipeäksi loman alussa. Keho näyttää todellisen tilansa.

Kesällä ja muutoinkin arjessa olisi hyvä ola tietoinen energia- ja aikarosvoista. Kuin huomaamatta selaamme puhelintamme tai vietämme aikaa sosiaalisessa mediassa. Mille kuulostaisi viikko tai edes päivä ilman puhelinta? Monien toipuminen ja voimaantuminen lähtee siitä, että mielemme ylistimulointia vähennetään, aivokuorman resetointi rauhoittaa tehokkaasti kehoamme, vähentää stressiä ja parantaa yöunta.

Kuinka voisimme tukea jaksamistamme arjessamme, että kesän ja kesäloman ajan voisimme jopa voimaantua pelkän palautumisen sijaan? Miten saisimme itsellemme anti-stress -tilan? Kehomme jaksamisreservi arjessa määrittää sen, miten puhki olemme lomalle jäädessämme. Meidän vitaliteettimme, hormonijärjestelmän ja autonomisen hermoston tasapainoinen tila kertovat osaltaan, mikä on perusterveytemme tila.

Usein terveytemme kohentuu jo sillä, että tauotamme arkeamme riittävästi. Tämä yksinkertainen keino mahdollistaa voimaantumisen, sillä monet uupuvat perusarjessa pakkotahtisessa suorittamisessa. Urakka-asenteella arkea edeten poltetaan helposti itsemme ajan myötä loppuun. Ahkeruus, sinnikyys ja sisu ovat kaksiteräinen miekka. Kohonneet verenpaineet ja yöunen haasteet kertovat useimpien kohdalla pitkittyneestä stressistä.

Kesää ja valoa, voimaantumista voi siis olla vielä jäljellä. Olipa kesälomaasi sitten vielä jäljellä tai ei, niin tukemalla seuraavilla yksinkertaisilla keinoilla arkeasi, jaksat arjessasi paremmin:

  • rauhoita iltasi ja vietä aikaasi hiljaisuudessa
  • ota tavoitteeksi nukkua enemmän, 8 h yöuni palauttaa jo tehokkaasti
  • kehitä kaikin tavoin asennettasi, ole positiivinen
  • lisää eri tavoin emäksisyyttä kehoosi, palaudut paremmin
  • liiku ja ulkoile aina, kun mahdollista
  • nauti enemmän puhdasta ruokaa

Mikäli yöunen haasteet, ruokavaliosi tai liikunnan aloittaminen pohdituttavat tai niiden suhteen haluaisit saada ammattilaisen vinkkejä, varaa aikasi rohkeasti klinikallemme. Autamme sinua voimaan hyvin.

Nautitaan vielä kesästä, sitä on vielä jäljellä!

Jani Somppi

Liikuntafysiologi, LitM, Osteopaatti D.O.

Amplia Klinikka