YOUTUBE FB Instagram

Arkisto aiheelle ‘vastustuskyky’

Syksy on mitä parhainta itsehoidon aikaa

Pimenevät illat tuovat meidät jälleen kotisohvalle viltin alle rauhoittumaan ja keräämään energiaa pitkään talveen. Nyt on hyvä hetki kuulostella, miten sinä voit? Mitä asioita sinun mielesi ja kehosi kaipaa voidakseen hyvin?

Puhdas ja ravintorikas ruoka on polttoaineemme, jota tarvitsemme joka päivä. Ruoka, jota syömme vaikuttaa terveyteemme niin hyvässä kuin pahassa. Syömällä liian vähän ja vääränlaista, meille sopimatonta ruokaa, saamme kehomme säästöliekille, kuin myös hormoni- ja entsyymitoiminnan sekaisin. Ravintoainepuutoksiakin saattaa esiintyä.  Huono, ravintoaineköyhä ruokavalio lisää hiljaisen tulehduksen riskiä ja sitä kautta lisää riskiä sairastua erilaisiin elintapasairauksiin.

Paljon voimme tehdä terveytemme edistämiseksi syömämme ruuan avulla. Puhdas, lisäaineeton, paljon kuituja ja fytokemikaaleja sisältävä ruoka on elämämme eliksiiri.  Terveytemme haasteet kuluttavat ravinteita keholtamme. Silloin on tärkeää, että ruokavalio on yksilöllinen, jotta kehosi saa riittävän määrän oikeita rakennusaineita voimaantuakseen ja tervehtyäkseen. Hyvä ravinto antaa sinulle elinvoimaa.

Sadonkorjuu on kerätty talteen tältä syksyltä ja käytettävissämme on paljon ravintorikkaita kasviksia, juureksia ja marjoja. Hyödyntäkäämme siis tätä mahtavaa antia juuri nyt ja tankataan itsemme täyteen roppakaupalla hyviä ravinteita.

Hedelmillä ja marjoilla on antioksidatiivisia eli soluvaurioilta suojaavia vaikutuksia. Ristikukkaisista kasviksista saamme indoleita stimuloimaan entsyymitoimintaamme. DNA:ta voimme suojata esim. chilipippureiden kapsaiinilla. Sipulien allisiinilla on taas todettu olevan antibakteerisia vaikutuksia. Puhumattakaan karpaloiden proantosyaniideista, jotka suojaavat soluja taudinaiheuttajilta. Tätä kasvisten ja marjojen sisältämien huippuhyvien aineiden listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkään.

Nautitaan siis yhdessä ruuan valmistamisesta, mahtavista mauista ja ruokaillaan kiireettä perheen kesken sekä rentoudutaan sohvalla hyvällä omallatunnolla kirjaa lukien ja sateen ropinaa kuunnellen.

Ihanaa syksyä sinulle!

toivottelee

dipl.ravintoterapeutti-rentoutusvalmentaja

Virpi

 

 

Vahvista immuniteettiasi

Päivä alkaa olla lyhimmillään ja tasainen harmaus tuntuu hallitsevan kaikkialla, myös mielen sopukoissa. Lisähaastetta tähän pimeään vuodenaikaan tuo vallitseva maailmantila, joka on omiaan luomaan pelkotiloja ja ylimääräistä stressiä kehollemme. Kaikkein haitallisinta elimistömme immuniteetille eli vastustuskyvylle on juuri stressi, jonka seurauksena sairastumisriskimme kasvaa. Immuniteetti on monimutkainen kokonaisuus ja sen muodostumiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Onneksi moniin näistä tekijöistä voimme itse vaikuttaa ja sitä kautta vahvistaa immuniteettiamme.

Stressiä on mahdollista vähentää hyvin arkipäiväisillä asioilla kuten huolehtimalla säännöllisistä ja terveellisistä aterioista sekä riittävästä levosta ja kunnollisista yöunista. Erityisen tärkeää on huolehtia suolistomme hyvinvoinnista, sillä suurin osa immuniteetistamme lähtee sieltä. Ruokavalion tulisi koostua puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista ilman turhia lisäaineita. Siihen olisi hyvä sisällyttää runsaasti värikkäitä kasviksia ja marjoja, kalaa, kananmunaa, riistaruokia, neitsytkasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä. Lisäksi monilla yrteillä ja mausteilla (mm. kurkuma, inkivääri, valkosipuli) on immuniteettia tukevia ominaisuuksia, joten niitä kannattaa suosia ruoanlaitossa.

Monet vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat hyvin keskeisesti immuniteettimme toimintaan ja monesti niitä on vaikea saada riittävästi ravinnon kautta. Esimerkiksi D-vitamiinin saanti Suomessa on käytännössä mahdotonta ilman vitamiinilisää. Muita tärkeitä immuniteettiin vaikuttavia vitamiineja ja hivenaineita ovat mm. A-vitamiini, B-ryhmän vitamiineihin kuuluva folaatti, B6-, B12- ja C-vitamiinit sekä rauta, seleeni ja sinkki. Vitamiini- ja hivenainetasoja on mahdollista mitata verikokeilla, joiden avulla oikea ja riittävä annostus voidaan määrittää.

Ruokavalion lisäksi sopiva määrä liikuntaa tukee sekä fyysistä että henkistä terveyttämme. Paras ja tällä hetkellä ehkä turvallisin tapa liikkumiselle on lenkkeily raittiissa ulkoilmassa, jolloin ei tarvitse murehtia riittävistä turvaväleistä. Ulkona luonnossa liikkuessamme kehomme ja mielemme rentoutuvat, jolloin stressitasot laskevat ja sitä kautta immuniteettimme vahvistuu.

Stressitasoja voimme laskea päivittäin myös erilaisilla muutaman minuutin pituisilla hiljentymis- ja hengitysharjoituksilla. Ne toimivat hyvänä apuna oman kehomme kuuntelussa ja rauhoittamisessa kiireisen arjen keskellä. On myös hyvä muistaa, että ruokkimalla positiivista ja iloista mieltä tuemme oman hyvinvointimme lisäksi muidenkin hyvinvointia. Nautitaan siis tästä pimeästä vuodenajasta polttamalla kynttilöitä, iloitsemalla arjen pienistä hetkistä rakkaimpiemme parissa ja muistuttamalla itseämme kaikista hyvistä asioista elämässämme.

 

VASTUSTUSKYKYÄ TUKEVA INKIVÄÄRI-KURKUMATEE                                           

  • 1 tl kurkumaa (miel. luomulaatuista)
  • 1 rkl pilkottua tai raastettua inkivääriä
  • 7,5 dl vettä
  • 1 tl raastettua tai jauhettua kanelia
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl kookosöljyä

Keitä vesi. Kun vesi kiehuu, lisää kurkuma, inkivääri ja kaneli. Anna kiehua n. 30 min. ajan.

Nosta kattila liedeltä ja anna teen hautua kannen alla muutaman minuutin ajan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu ja siivilöi tee. Lopuksi voit sekoittaa teehen vielä 1 tl kookosöljyä ennen nauttimista.

Kurkumalla ja inkiväärillä on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi ne toimivat erinomaisina luonnonaineina mm. flunssaa vastaan. Ne myös edesauttavat ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja lievittävät näin ruoansulatusongelmien oireita. Lisäksi kurkumalla ja inkiväärillä on anti-inflammatorisia eli tulehdusta ehkäiseviä ja sydänterveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Hanna Painokallio

Diplomiravintoterapeutti

Amplia Klinikka