YOUTUBE FB Instagram

Vaahtoskleroterapia

– Suonikohjut voidaan hoitaa vaahtoskleroterapialla

Suonikohjujen vaahtohoidossa suonikohjut hoidetaan suonikohjujen sisään ruiskutettavalla aineella, joka vaahdotetaan. Vaahto laajenee suonikohjun sisällä edelleen, jolloin se täyttää varmasti koko kohjualueen.

Vaahtoruiskutuksessa käytettävä aine on itsessään hieman puuduttavaa. Ruiskutus tehdään hyvin pienellä neulalla, jolloin itse pistäminen ei yleensä ole kovinkaan kivuliasta. Silloin kun vaahtoa ruiskutetaan ihon sisäisiin hämähäkkisuoniin voi paine ihon sisällä aiheuttaa hetkellisesti kirvelevää tunnetta.

Suonikohjujen hoitaminen vaahtohoidolla voi tapahtua kolmella eri tavalla:

1) Vaahdon ja tukisukan avulla suonikohjujen sisäseinämät ”liimautuvat” yhteen, jolloin paraneminen on nopeaa

2) Usein suonikohju hoituu kuitenkin ns. trombosoitumisen kautta, jolloin vaahto ja laskimoveri hyytyy suonikohjun sisällä, jonka jälkeen suonikohju umpeutuu. Vähitellen suonikohju tyhjenee ja ”liimautuminen” sekä kutistuminen tapahtuu vähitellen ja lopullinen tulos saavutetaan myöhemmin.

3) Joskus vaahdotuksen jälkeen suonikohju tai laajentunut laskimo ainoastaan kutistuu, verenkierron säilyessä laskimon sisällä, mikä usein kuitenkin riittää siihen, että oireet helpottavat ja kosmeettinen tulos paranee.

Vaahtohoidon jälkihoito

Heti vaahtoruiskutuksen jälkeen laitetaan reisiin ulottuvat mittojen mukaan valitut II-III puristusluokan tukisukat jalkaan. Tukisukat tuntuvat toimenpiteen jälkeen erittäin miellyttäviltä. Niitä pidetään yötä päivää 7-14 vrk ajan ja sitten päivisin noin 1 kk ajan. Hikiliikuntaa tulee välttää 2 viikkoa, uimaan ja saunaan voi mennä viikon kuluttua.

Sairausloma

Sairauslomaa ei useinkaan tarvita pienempien kohjujen hoidon jälkeen, mutta suurempien kohjujen jälkeen sairausloman tarve vaihtelee muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Muita vaahtoruiskutukseen jälkeiseen paranemiseen liittyviä ilmiöitä

Joskus vaahtoruiskutuksen jälkeen voi tulla ns. pigmentaatiota, jolloin suonikohjun paikalle ihoon voi jäädä hieman tummempaa aluetta, joka usein kuitenkin vaalenee ajan myötä.

Laajempien kohjurunkojen esim. vena saphena magnan tai parvan hoito onnistuu hyvin vaahtohoidolla, mutta joskus voi kuitenkin tapahtua ns. rekanaalisaatiota, jossa umpeutunut ja kutistunut kohjurunko aukeaa uudestaan ja laskimokierto palautuu.

Usein kuitenkin kohjurunko on selvästi kutistunut alkuperäisestä mitastaan, jolloin oireet rekanaalisaation jälkeen eivät palaakaan niin voimakkaina kuin ennen toimenpidettä. Joskus tarvitaan kuitenkin uusintavaahdotus.

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on KELA -korvattavaa.