TIME-lehti: Rasvasota on voitettu, syö voita!

timeeatbutter

TIME-lehden artikkelin mukaan vanha rasvateoria on osoittautunut  lopullisesti vääräksi. Jokaisen tulisi turvata päivittäin riittävä rasvan ja kolesterolin saanti välttääkseen kehoa näivettymästä.

Tiedämme aukottomasti,  että liian alhaiset kolesterolitasot heikentävät  terveyttäsi.

Parantavat rasvat

Monipuolinen luonnollisten rasvojen nauttiminen edistää sydänterveyttä. Kalanrasvat ovat tärkein sydämen terveyttä edistävä rasva. Koska vain harva suomalainen syö rasvaista kalaa riittävästi, on helpoin ja turvallisin tapa turvata välttämättömien omega3-rasvahappojen saanti nauttia kalaöljyä.

On tärkeää ymmärtää myös, että luonnolliset rasvat kuten neitsytoliiviöljy aterian yhteydessä tasapainottavat, hillitsevät, maltillistavat verensokerin nousuja. Tällä on suora positiivinen vaikutus mm. insuliinin hallintaan sekä sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan. Voi on tärkein seleenin lähde ja vastaavasti seleeni yksi tärkeimpiä mineraaleja sydämen toiminnalle.

Mikä on kolesterolin ja sydänterveyden yhteys?

Yleisesti vallalla oleva ajatus on, että ”rasva ja kolesteroli tukkivat verisuonen aiheuttaen sydäninfarktin” on jo pitkään tiedetty vääräksi tulkinnaksi. Hiljattain myös TIME-lehdessä otettiin asiaan kantaa. Kuinka moni terveyskeskuslääkäri tietää ja haluaa ymmärtää tämän? USA:ssa kolesterolilääkepurkissa ei saa olla enää tekstiä, että lääke ehkäisisi sydäntautia.

Sydän- ja verisuonikirurgit tietävät ns. ateroomaplakin olevan pitkälti kalkkia eikä kolesterolia. Miksi kalsium sitten kertyy verisuoniin? Kalsiumin aineenvaihduntaa säätelee pitkälti kilpirauhanen. Kilpirauhasen toimintahäiriöissä sekä elimistön alhaisen D-vitamiinipitoisuuden aikana kalsium ei imeydy luustoon.

Viljatuotteet sekä vähärasvainen ruokavalio ja rasvattomat maitotaloustuotteet ovat yksi tekijä kilpirauhasen toimintahäiriöissä. Klinikkamme asiakkaiden D-vitamiinipitoisuutta selvitettäessä yli 90 % kärsii D-vitamiinin puutteesta. Miksi? Useimmat heistä ovat käyttäneet erilaisia ”kolesterolin alentajia, kuten statiineja ja margariineja”, mitkä aiheuttavat D- ja A-vitamiinin puutoksen elimistössä. Sydämen terveys ei ole siis kiinni kolesterolista.

Mies: käytä Beceliä, alenna kolesterolia ja samalla sukupuolista kyvykkyyttäsi

Useimmille miehille tärkeä identiteetin ja miehisyyden merkki on normaalierektio. Iän myötä prosentuaalisesti samassa suhteessa heikentyvä erektio heikkenee entisestään kolesterolilääkkeiden ja margariinien käytöllä sekä samanaikaisella nopeasti sokerisoituvien hiilihydraattien käytöllä.

Useimmat miesasiakkaat ovat suorastaan järkyttyneitä, kun he ”sydänterveyttä huomioidessaan” käyttäessään statiineja ja margariineja ym. kolesterolia alentavia terveysruokia ovat tiedostamattaan altistaneet itsensä erektiohäiriöille. 100 % näistä asiakkaista siirtyy välittömästi asian kuullessaan takaisin voin käyttöön ja vaimot … kiittävät. Beceleillä ja Benecoleilla ym. margariineilla rasvataan tämän jälkeen enintään viemäreitä.

Kolesteroli edistää kasvua ja sydämenterveyttä

Aiheuttaisiko äidin rintamaito, joka on tunnetusti hyvin kolesterolipitoista, vauvalle sydänkohtauksen? Missä vaiheessa kasvuikäisen elimistön fysiologia muuttuu siten, että elimistömme luonnollinen ja tärkeä aine muuttuu sairastuttavaksi? Sydän rakastaa rasvaa. On käsittämätöntä, että tänä päivänä kaiken tiedon ollessa kaikkien ja lääkäreidenkin saatavilla, lääkkeelliset hoitokäytännöt muuttuvat niin hitaasti.

Potilasesimerkki, Erkki 65 v (nimi muutettu)

”Asiakkaan kolesteroli arvot olivat 6,8 ja hänelle määrättiin kolesterolilääkitys 10 v sitten. Erkiltä ei kyselty mitään hänen ruokavaliostaan, elintavoistaan eikä kolesteroliarvoja käyty tarkemmin läpi. Asiakkaan HDL oli melkein 2,8, TG 0,7 ja LDL 3,3. Arvot olivat suorastaan loistavat. Erkki jatkoi normaalisti eteenpäin, söi paljon leipää, käytti margariinia, valkoista sokeria, rasvatonta maitoa ja suosi yleisesti vähärasvaista, hiilihydraattipainotteista ruokavaliota. Erkki sai sydäninfarktin 1.7.2012.

Hoitavien lääkärien ohje oli, että kolesterolilääkitys oli liian pieni, joten se tulisi nyt tuplata. Lisäksi päälle laitettiin verenpaine- ja veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys. Jalkasärkyihin määrättiin lihasrelaksanttia Sirdaludia (kolmiolääke).

Erkki hakeutui vaimonsa kehotuksesta vastaanotollemme. Verikoetuloksissa todettiin mm. korkeat homokysteiinitasot sekä hyvin alhaiset D- ja A-vitamiini- sekä seleenitasot. Lisäksi Erkillä todettiin aiemmin diagnosoimaton subkliininen eli lievä, hoitoa vaativa kilpirauhasen vajaatoiminta. Näitä sydämen terveydelle merkittäviä arvoja ja asioita ei aiemmin ollut tutkittu missään vaiheessa kolesterolilääkityksen ollessa päällä.

Muutaman kuukauden hiilihydraattitietoisen, luonnollisilla rasvoilla tasapainotetun ruokavalion sekä kohdennettujen ravintolisien myötä Erkin vointi alkoi kohentua. 10 vuoteen 3 lääkkeetöntä kuukautta uusien ravinto-ohjeiden myötä kohensivat niin psyykkistä kuin fyysistäkin kuntoa. Makuukammari aktivoitui uudelleen 8 vuoden tauon jälkeen. Hymyn määrää ei voi kuvailla. Tällä hetkellä Erkki voi hyvin. Hän ei nauti viljoja laisinkaan, liikkuu säännöllisesti, veriarvot ovat kunnossa ja vyötärö on pienentynyt 120 cm:stä 97 cm:iin. Kuluja Erkille aiheutui eniten vaatekaapin uusimisesta.”

Tämä potilasesimerkki on jaettu tässä blogissa asiakkaan pyynnöstä, ”kohtalotovereita auttamaan” Erkin sanoja lainatakseni.

Kysynkin loppuun liikuntafysiologina avoimesti, milloin suomalaiset ravitsemusterapeutit ja lääkärit, THL mukaan lukien alkavat ajatella omilla aivoillaan? Tietoa on kaikkien saatavilla.

Kuinka paljon yhteiskunta säästäisi, jos yksioikoisen lääkkeiden määräämisen sekä keinotekoisen kolesteroliarvojen laskemisen sijaan avoimesti potilaille annettaisiin toimivia, luonnollisia ruokavalio-ohjeita? Se todella olisi terveyskeskusten nimenmukaista terveydenhoitoa. Tällä hetkellä tätä tietoa välittävät vain valistuneet Funktionaalisen lääketieteen asiantuntijat.

Jani Somppi
Liikuntafysiologi, LitM, LO
Osteopaatti D.O.
Fispen ry:n jäsen