Matala-asteinen krooninen tulehdus sairastuttaa

Kaikkien kansansairauksiemme, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja syövän, taustalla on yhteinen nimittäjä, matala-asteinen krooninen tulehdus.

Usein ajatellaan, että tulehdus on mikrobien aiheuttama infektio. Infektiolla tarkoitetaan elollisen organismin tunkeutumista elimistöömme, mutta inflammaatio eli tulehdus on elimistömme oma reaktio häiriötilaan. Kehomme reagoi sisäiseen häiriöön, epätasapainotilaan tai kudosvaurioon tulehduksella.

Tulehdus eli inflammaatio on elimistömme luonnollinen fysiologinen vaste esimerkiksi kudokseen kohdistuvaan vaurioon. Haitalliseksi tulehdus muodostuu jatkuessaan hallitsemattomana, pitkään ja voimakkaana.

Matala-asteinen krooninen tulehdus on tällä hetkellä maailman merkittävin kuolemansyy ja liitännäissairauksien ennustetaan lisääntyvän yhä tulevaisuudessa. Diabeteksen, sydäntautien ja syövän lisäksi matala-asteinen tulehdus on niin Alzheimerin taudin, allergioiden, tulehduksellisten suolistosairauksien kuin reumankin taustalla.

Tyypillisiä merkkejä matala-asteisesta tulehduksesta ovat erilaiset kiputilat, unettomuus, jatkuva väsymys ja uupumus, masennus, ahdistuneisuus, mielialan vaihtelut, ruuansulatuksen häiriöt kuten ummetus, ripuli tai närästys. Matala-asteiseen tulehdukseen voi liittyä myös painon nousua ja toistuvia infektioita.

Mistä matala-asteinen tulehdus johtuu?

Matala-asteinen krooninen tulehdus syntyy, kun elimistömme korjausmekanismit eivät enää riitä korjaamaan syntynyttä systeemistä epätasapainotilaa sekä kaikkia syntyneitä vaurioita.

Matala-asteiselle tulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. pitkittynyt stressi, fyysinen tai henkinen rasitus, alkoholi, ylipaino, kohonnut verensokeri ja altistuminen myrkyllisille aineille sekä kehon alhainen vitaliteetti. Edellä mainitut tekijät lisäävät soluvaurioiden syntyä elimistössämme vapaiden happiradikaalien välityksellä.

Yleisesti voidaan todeta, että kehon alhainen vitaliteettireservi eli alhaiset solupuolustuksen kuvaajien tasot, kuten alhaiset A– ja D-vitamiini-, sinkki-, seleeni– ja rautatasot lisäävät hiljaista kroonista tulehdusta.  Mikäli syömämme ravinto ei tarjoa elimistöllemme riittävästi korjaavia, hapetusstressiä torjuvia ja tulehdusta sammuttavia yhdisteitä, matala-asteinen tulehdus lisääntyy kehossamme.

Valitettavasti länsimainen pitkälle prosessoitu, sokeripitoinen ja liikaa omega-6-rasvahappoa eli linolihappoa sisältävä ruoka ei tarjoa suojaa tulehdukselta, vaan heittää lisää bensaa kyteviin liekkeihin. Tähän yhdistettynä riittämätön lepo ja liikunnan puute pahentavat tilannetta.

Kyteekö elimistössäni krooninen tulehdus?

Elimistön akuutin tulehdustilan määrittämiseen käytetään tyypillisesti maksasolujen tuottaman valkuaisaineen, CRP:n  mittausta. CRP:n määrä suurenee huomattavasti monenlaisissa tulehduksissa ja kudosvaurioissa.

Matala-asteista tulehdusta tutkittaessa tulisi kuitenkin mitata normaalin CRP:n sijaan herkkä CRP (hs-CRP)  joka paljastaa piilevän tulehduksen ja ilmentää hyvin mm. sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Kurkuma on luonnon tehoaine tulehdusta vastaan

Kurkumaa on osattu käyttää kansanlääkinnässä kautta aikojen. Kurkuman lääkinnälliset ominaisuudet  herättävät suurta kiinnostusta myös tiedemaailmassa. Kurkuman sisältämä polyfenoli, kurkumiini, on todellinen luonnon tehoaine.

Yli kymmenen tuhatta tutkimusta on selvittänyt kurkumiinin vaikutuksia. Kurkumiini auttaa hallitsemaan elimistön hapetusstressiä, tulehdustiloja, infektioita, metabolista oireyhtymää, nivelreumaa, ahdistuneisuutta ja korkeita veren rasva-arvoja. Kurkumiini voi auttaa myös palautumista urheilusuorituksista ehkäisemällä harjoitteluun liittyvää tulehdusta sekä lihasten kipeytymistä. Kurkuman hapetusstressiä, tulehdusta ja haitallisia mutaatioita torjuvat vaikutukset voivat tarjota kenelle tahansa ennaltaehkäiseviä terveyshyötyjä.

Kurkumiini on osoittautunut hyvin hyödylliseksi yhdisteeksi matala-asteisen tulehduksen torjunnassa. Kurkumiini toimii antioksidanttina neutraloiden soluja vaurioittavia vapaita happiradikaaleja.

Lisäksi kurkumiini suojelee elimistöämme suoraan tulehdusta sammuttamalla. Kurkumiini vaikuttaa hyödyllisesti myös valkosolujen toimintaan ja auttaa immuunijärjestelmämme toimimaan normaalisti. Kurkumiinilla on hyvin lupaavia vaikutuksia moniin kansansairauksiimme. Syöpää torjuvien vaikutusten lisäksi lukuisissa tutkimuksissa on havaittu kurkumiinin suojaavan niin maksaa, hermostoa kuin verenkiertoelimistöä haitallisilta muutoksilta.

Jäitkö pohtimaan oman kehosi mahdollista hiljaisen kroonisen tulehduksen tilaa? Älä suotta odota, vaan selvitä tilanne laboratoriomme kautta.