Ehkä sinäkin mietit tällä hetkellä, että miksi hiuksia lähtee tai mistä saisin apua hiustenlähtöön? Hiuksen elinkaari on 2-6 vuotta. Joka päivä syntyy ja kuolee sama määrä hiuksia. Hiustenlähdössä hiuksia kuolee kesken kasvukauden ja samaan hiustuppeen syntyy uusi hius vasta kun normaali kasvusykli on täyttynyt. Tästä syystä hiukset harvenevat.
Hiustenlähtö on aina monen haittatekijän yhteisvaikutus. Kehomme on myös hiusten kasvualusta. Siksi monet muutokset tai häiriöt kehossa, kuten stressi, tulehdukset, hormonaaliset häiriöt tai hormonaalinen epätasapaino, suolisto-ongelmat ja puutteellinen ruokavalio aiheuttavat hiustenlähtöä.
Esimerkiksi hormonaalisista syistä johtuva hiustenlähtö aiheuttaa hiuksen kuoleman hyvin aikaisessa vaiheessa. Uusi hius syntyy aikanaan, mutta sen synnyttyä sillä tulee olla kasvuedellytykset hiusten takaisin saamiseksi. Hiukset voidaan palauttaa takaisin missä iässä tahansa. On mikroskooppitutkimuksella selvitettävä, mitkä haittatekijät vaikuttavat hiusten kasvua häiritsevästi, jotta niitä kaikkia voidaan hoitaa. Ainoastaan näin voidaan saada hyviä hoitotuloksia.
Mistä apua hiustenlähtöön?
HiusAkatemia on useiden asiantuntijoiden avustuksella kehittänyt menetelmän, jolla voidaan selvittää hiustenlähdön eri tekijät. Näin voidaan määrittää myös sopiva hiustenlähdön hoito.
Hiusjuuritutkimus auttaa löytämään syyt tutkimalla hiusjuuria mikroskoopilla. Jokaiseen haittatekijään annetaan hoito-ohjeet, joita noudattamalla on mahdollista saada hiukset takaisin.
Hormonaalinen epätasapaino usein hiustenlähdön syy
Hormonaaliseen hiustenlähtöön on useita eri syitä. Aiheuttajana voi olla mm. perinnöllinen kaljuuntuminen, kilpirauhasen sairaus tai lieväkin häiriö tasapainossa, lisäkilpirauhasen tai aivolisäkkeen toiminnan vajaus tai raskauden jälkeinen hormonitasojen muutos. Niin sanottu perinnöllinen kaljuuntuminen ei ole niin yleinen hiustenlähdön syy kuin luullaan ja aina siihen liittyy muitakin tekijöitä.
Perinnöllinen kaljuuntuminen johtuu testosteronin liiallisesta muuntumisesta dihydrotestosteroniksi (DHT). Se on yleisempää miehillä, mutta sitä voidaan tavata myös naisilla lähinnä vaihdevuosissa.
Hormonaalisen epätasapainon tarkempi selvitys vaatii aina verikokeita ja asiantuntijan vastaanottoa. Hiusjuuritutkimuksella voidaan kuitenkin ohjata laboratoriotutkimuksia oikeaan suuntaan ja lisäksi nähdään muut mahdolliset ongelmat kehon toiminnassa. Myös näiden hoitaminen on todella tärkeää ja tukee hormonaalisen puolen hoitamista koska ihminen toimii kokonaisuutena. Toisin kuin luullaan, myös DHT:n aiheuttamaa hiustenlähtöä voidaan hoitaa.
Perustana hiustenlähdön hoitamiselle syistä riippumatta ovat aina monipuolinen ravinto, hyvälaatuisten rasvojen saanti, riittävä nesteytys ja terveet elämäntavat sekä hiusten ja hiuspohjan oikeanlainen hoitaminen. Hiusjuuritutkimuksessa laaditaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma sekä annetaan suositukset mm. tarvittavista laboratoriokokeista, ravintolisistä ja ravitsemuksesta.
Miten nopeasti hiukset kasvaa takaisin?
Hiusten palauttaminen on pitkäjänteistä puuhaa, ei muutamissa viikoissa tai kuukausissakaan voida kaikkia hiuksia saada takaisin. Hiustutkija voi antaa karkeita arvioita, mutta voidaan sanoa, että lopputulos riippuu hiuksen kasvuiästä, jota ei voi määritellä eli 2-6 vuotta.
Kannattaa pitää mielessä, että terve ja tasapainoinen keho kasvattaa terveitä hiuksia!
Seliina Niemistö
Hiustutkija, laboratoriohoitaja
Lisätietoa hiusjuuritutkimuksesta:
www.hiusakatemia.fi
www.labeauty.fi