Väsyttääkö? B6- ja B12-vitamiinit voivat auttaa.

Väsymys, ärtyneisyys ja masentuneisuus ovat yleisiä B-vitamiinien ja erityisesti B6-vitamiinin puutosoireita. B6-vitamiinista tunnetaan kolme aktiivista muotoa: pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. Pyridoksiini osallistuu energian tuotantoon ja yli sataan entsyymireaktioon soluissa. Näistä tärkeimpiä ovat aminohappojen aineenvaihdunta ja energian ja hermojen välittäjäaineiden tuotanto. Pyridoksiinin puutos vaikuttaa merkittävästi aminohappojen aineenvaihduntaan ja sen tarve lisääntyy proteiinin saannin kasvaessa.

Pyridoksiinin on todettu estävän verihiutaleiden kokkaroitumista, eli se vaikuttaa ennaltaehkäisevästi verisuonitukosten muodostumiseen. Lisäksi se säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja punasolujen muodostusta. B6-vitamiini on tärkeä myös aminohappo tryptofaanin metaboliassa. Hyviä pyridoksiinin lähteitä ovat kala, sisäelimet, munankeltuainen, liha, maitovalmisteet, palkokasvit sekä vihreät vihannekset.

Useimmissa B6-vitamiinivalmisteissa käytetty vitamiinimuoto on pyridoksiini-hydrokloridi, jonka keho muuttaa maksassa aktiiviseksi pyridoksaali-5-fosfaatiksi (P-5-P). Tämä on niin sanottu B6-vitamiinin aktiivinen muoto, jota on saatavana myös ravintolisänä.

B12-vitamiinia eli kobalamiinia tarvitaan muun muassa aivojen, hermojen ja veren puna- ja valkosolujen kehittymiseen ja normaaliin toimintaan. B12-vitamiini edistää hermoston ja aivojen normaalia toimintaa sekä vähentää väsymystä. B12-vitamiinia saadaan runsaasti sisäelimistä, lihasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista. B12-vitamiinin puutos voi johtua vitamiinin imeytymishäiriöstä tai pitkään jatkuneesta tiukasta kasvisruokavaliosta ilman B12-vitamiinilisää. Myös ikääntyneillä on havaittu B12-vitamiinin puutetta. B12-vitamiinin puutosoireita ovat keskittymiskyvyn ongelmat, uupumus, aivosumu, aloitekyvyttömyys, raajojen pistely ja puutuminen, pernisiöösi anemia, muisti- ja unihäiriöt. Ihmisen solut tarvitsevat B12-vitamiinia ja foolihappoa nukleiinihappojen (DNA:n) valmistamisessa. B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruoassa.

Kiinnostuitko? Lue lisää kirjastamme: Parantavat hormonit.

Jani Somppi

Liikuntafysiologi LitM, Liikunnanohjaaja LO
Osteopaatti D.O.
Amplia Klinikka